Amoxicilline

amoxicillineAmoxicilline is een penicilline-antibioticum. Dit geneesmiddel remt de groei van bacteriën door hun celwand aan te tasten. Hierdoor kunnen de bacteriën zich niet vermeerderen en kan de infectie genezen. De werkzame stof wordt opgenomen in de bloedbaan en bereikt op die manier de meeste weefsels en de urine. Amoxicilline is een breedspectrumantibioticum: het werkt tegen veel verschillende bacteriën. Dit geneesmiddel wordt daarom vaak voorgeschreven, bijvoorbeeld bij luchtweginfecties, blaasontsteking, chlamydia, een maagzweer, de ziekte van Lyme of bij een ontsteking in het gebit.

Gebruik van Amoxicilline

Amoxicilline wordt meestal oraal gebruikt en is onder andere verkrijgbaar als capsule en tablet. Voor kinderen is dit medicijn er ook als suspensie (drank). De tabletten moeten worden opgelost in een half glas water, waarna de vloeistof direct moet worden opgedronken. Capsules moeten in hun geheel worden doorgeslikt. De suspensie is gemakkelijk te doseren met het bijgeleverde maatbekertje of doseerspuitje. Neem Amoxicilline tijdens of na de maaltijd in om maagdarmklachten te voorkomen.

Dosering

De dosering van de antibioticakuur hangt af van de aandoening waarvoor het gebruikt wordt. De arts bepaalt welke sterkte u moet gebruiken en hoe lang u dit geneesmiddel moet innemen. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

  • Volwassenen en kinderen vanaf 40 kilo: twee- tot driemaal daags 500 mg.

Zorg ervoor dat de doses zo goed mogelijk over de dag worden verspreid. Voor jonge kinderen en kinderen die minder wegen dan 40 kilo zal de arts een afwijkende dosering voorschrijven.

Let op:

  • Amoxicilline kan bijwerkingen veroorzaken, waaronder diarree, misselijkheid, huiduitslag en duizeligheid.
  • Gebruik dit geneesmiddel niet als u overgevoelig bent voor amoxicilline, andere penicilline antibiotica of een van de overige bestanddelen.
  • Maak de kuur helemaal af, ook als de klachten al verdwenen zijn.
  • Amoxicilline kan in normale hoeveelheden gebruikt worden door zwangere vrouwen en bij het geven van borstvoeding.
  • Lees voor gebruik de bijsluiter.
Product Prijs *
Amoxicilline 250 mg 21 caps. € 53,20 Bekijk product >
Amoxicilline 500 mg 20 tabl. € 53,70 Bekijk product >
Amoxicilline 500 mg 21 caps. € 53,90 Bekijk product >

* Incl. artsconsult