Azitromycine

azithromycineAzitromycine is een macrolide-antibioticum. Dit geneesmiddel blokkeert de eiwitaanmaak van diverse soorten bacteriën, waardoor deze niet verder kunnen leven. Artsen schrijven dit breedspectrumantibioticum voor bij luchtweginfecties (longontsteking, bronchitis, oorontsteking, voorhoofds- of bijholteontsteking), huidinfecties, maagdarminfecties, diverse geslachtsziektes en andere bacteriële infecties. Azitromycine bereikt via het bloed de meeste weefsels in het lichaam. Een aantal dagen na het begin van de kuur verdwijnen de klachten.

Gebruik van Azitromycine

Een antibioticakuur met Azitromycine bestaat meestal uit tabletten. De lengte van de kuur varieert van 1 tot 5 dagen. Soms is een langere kuur noodzakelijk. De tabletten kunt u voor, tijdens of na het eten innemen met wat water. Kauw de tabletten niet fijn, maar slik ze in hun geheel door.

Dosering

Azitromycine is verkrijgbaar in tabletten van 250 mg en 500 mg. Bij de meeste aandoeningen gelden de volgende richtlijnen voor dosering:

  • Volwassenen en kinderen vanaf 45 kilo:

Driedaagse kuur: gedurende 3 dagen eenmaal daags 1 tablet à 500 mg, of

Vijfdaagse kuur: de eerste dag 2 tabletten à 250 mg in een keer innemen. Dag 2 t/m 5 eenmaal daags 1 tablet à 250 mg.

Voor kinderen die lichter zijn dan 45 kilo zal de arts een andere dosering voorschrijven. Voor hele jonge kinderen is er een speciale Azitromycine drank die gemakkelijker te doseren en toe te dienen is.

Let op:

  • Gebruik dit medicijn niet als u overgevoelig bent voor macrolide-antibiotica of een van de hulpstoffen in dit product.
  • Maak de kuur altijd helemaal af.
  • Azitromycine kan bijwerkingen veroorzaken als diarree, misselijkheid of gebrek aan eetlust. In de bijsluiter vindt u meer informatie over de bijwerkingen.
  • Gebruik dit medicijn niet als u borstvoeding geeft, en overleg met de arts als u het wil gebruiken terwijl u zwanger bent.
  • Dit medicijn kan een wisselwerking hebben met andere geneesmiddelen. De arts weet of u dit middel veilig kunt combineren met uw andere medicatie.
Product Prijs *
Azitromycine 500 mg 2 tabl. € 48,20 Bekijk product >
Azitromycine 500 mg 3 tabl. € 58,50 Bekijk product >

 
* Incl. artsconsult