Ciprofloxacine

ciprofloxacineCiprofloxacine is een van de chinolon-antibiotica. Dit geneesmiddel voorkomt dat bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. De infectie dooft hierdoor uit. Artsen schrijven een antibioticakuur met Ciprofloxacine voor bij diverse aandoeningen die veroorzaakt worden door een bacteriële infectie, zoals maagdarminfecties (diarree), blaasontsteking, luchtweginfecties, gonorroe en huidinfecties.

Gebruik van Ciprofloxacine

De tabletten Ciprofloxacine kunnen voor, tijdens of na het eten worden ingenomen. Zorg er wel voor dat de maaltijd geen melkproducten bevat: kalk vermindert de werking van dit medicijn. Slik de tabletten in hun geheel door met wat water. Een antibioticakuur moet helemaal worden afgemaakt, ook als u zich al eerder beter voelt. Breekt u de kuur eerder af, dan kan de infectie terugkomen.

Dosering

Ciprofloxacine is er in tabletten van 250 mg en 500 mg. Bij de meeste infecties is de dosering als volgt:

  • Volwassenen: tweemaal daags 1 tablet à 500 mg.

Dit medicijn is niet geschikt voor kinderen, tenzij de arts anders adviseert. De duur van de behandeling kan variëren. Bij sommige aandoeningen is een kuur van 1 dag voldoende, terwijl bij andere infecties een kuur van een paar weken nodig is. De arts bepaalt hoe lang u dit medicijn moet innemen.

Let op:

  • Gebruik dit geneesmiddel niet als u het medicijn tizanidine (een spierverslapper) gebruikt. Ook andere medicijnen kunnen een wisselwerking hebben met Ciprofloxacine. De arts weet om welke middelen het gaat.
  • Gebruik dit medicijn niet als u overgevoelig bent voor chinolon-antibiotica.
  • Bij het gebruik van dit antibioticum wordt de huid gevoeliger voor uv-stralen. Mijd direct zonlicht en de zonnebank om huidirritatie en verbranding te voorkomen.
  • Ciprofloxacine mag niet worden ingenomen tijdens een zwangerschap of het geven van borstvoeding.
  • Dit medicijn kan soms uw reactievermogen beïnvloeden. Houd hier rekening mee en rijd geen auto als u niet alert bent.
  • Ciprofloxacine kan bijwerkingen veroorzaken, waaronder misselijkheid, diarree en buikpijn. In zeldzame gevallen kan er ook pijn in de pezen en gewrichten optreden. Lees de bijsluiter voor meer informatie over de bijwerkingen.
Product Prijs *
Ciprofloxacine 250mg 10 tabl. € 48,50 Bekijk product >
Ciprofloxacine 500mg 10 tabl. € 49,50 Bekijk product >
Ciprofloxacine 500mg 20 tabl. € 56,50 Bekijk product >

 
* Incl. artsconsult