Claritromycine

clarithromycineClaritromycine is een geneesmiddel uit de groep macrolide-antibiotica. Dit is een zogenaamd breedspectrumantibioticum, een medicijn dat veel soorten bacteriën doodt. Claritromycine wordt daarom gebruikt bij verschillende bacteriële infecties. Artsen schrijven dit middel onder andere voor bij luchtweginfecties, een maag- of darmzweer, chlamydia, legionella (veteranenziekte) en de ziekte van Lyme.

Gebruik van Claritromycine

Dit geneesmiddel wordt meestal ingenomen als tablet. Naast een gewone tablet is er ook een tablet met vertraagde afgifte. Deze heeft een speciale omhulling waardoor het medicijn geleidelijk aan vrijkomt. Kauw de tabletten niet fijn, maar slik ze in hun geheel door met wat vloeistof. De gewone tabletten moeten een uur voor de maaltijd worden ingenomen. De tablet met vertraagde afgifte slikt u tijdens de maaltijd.

 Dosering

Een antibioticakuur met Claritromycine duurt over het algemeen tussen de 5 dagen en twee weken. De arts bepaalt hoe lang u dit medicijn moet gebruiken. Voor de meeste infecties gelden de volgende richtlijnen:

  • Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: tweemaal daags 1 gewone tablet à 250 mg, of eenmaal daags 1 tablet met vertraagde afgifte (‘retard’) à 500 mg.

Voor kinderen jonger dan 12 jaar geldt een aangepaste dosering. Lees voor gebruik de bijsluiter en wijk niet af van de voorgeschreven dosering.

Let op:

  • Gebruik dit geneesmiddel niet als u overgevoelig bent voor claritromycine of voor andere macrolide-antibiotica.
  • Gebruik dit geneesmiddel niet als u zwanger bent of borstvoeding geeft, of als u lijdt aan ernstige aandoeningen.
  • Claritromycine wordt meestal probleemloos verdragen, maar kan in enkele gevallen bijwerkingen geven, zoals maagdarmklachten. In de bijsluiter staat meer informatie hierover.
  • Onderbreek de kuur niet en maak deze altijd helemaal af.
  • Dit geneesmiddel heeft een wisselwerking met andere medicijnen. De arts weet welke combinaties vermeden moeten worden.
Product Prijs *
Clarithromycin 250mg 14 tabl. € 48,00 Bekijk product >

 
* Incl. artsconsult