Co-amoxiclav

co-amoxiclavCo-amoxiclav bevat twee werkzame stoffen: amoxicilline en clavulaanzuur. Amoxicilline behoort tot de penicilline-antibiotica. Dit geneesmiddel doodt diverse soorten bacteriën. Sommige bacteriën zijn resistent tegen amoxicilline. Ze produceren een stof die de werking van het medicijn tegengaat. Clavulaanzuur verhindert de aanmaak van deze stof. Hierdoor kan amoxicilline de bacterie alsnog doden.

Co-amoxiclav wordt gebruikt bij infecties waarbij de bacterie resistent is tegen penicilline of bij infecties waarbij de bacteriesoort onbekend is. Artsen schrijven dit geneesmiddel onder andere voor bij blaasontsteking, luchtweginfecties, maagdarminfecties en gebitsontstekingen.

Gebruik van Co-amoxiclav

 Dit geneesmiddel wordt ingenomen als tablet. Neem de tabletten voor of tijdens de maaltijd in met wat vloeistof. Verdeel het voorgeschreven aantal tabletten goed over de dag. Op die bereikt het medicijn regelmatig de infectie. Maak de kuur helemaal af. Voor jonge kinderen kan de arts eventueel een suspensie (drank) voorschrijven.

Dosering

Een tablet Co-amoxiclav bevat 250 of 500 mg amoxicilline en 125 mg clavulaanzuur. De arts bepaalt welke sterkte het meest geschikt is. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen voor dosering:

  • Volwassenen en kinderen die zwaarder zijn dan 40 kilo: driemaal daags 1 tablet in de voorgeschreven sterkte.

De lengte van de antibioticakuur wordt bepaald door de arts. Voor kinderen die minder wegen dan 40 kilo geldt een aangepaste dosering.

Let op:

  • Gebruik dit geneesmiddel niet als u overgevoelig bent voor clavulaanzuur, amoxicilline of andere penicilline-antibiotica. Overleg met de arts als u lijdt aan een ernstige lichamelijke aandoening voordat u dit medicijn gebruikt.
  • U kunt Co-amoxiclav gebruiken tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding, mits u de aanbevolen dosering niet overschrijdt.
  • Co-amoxiclav veroorzaakt soms maagdarmklachten, duizeligheid of andere bijwerkingen. Lees de bijsluiter voor meer informatie.
  • Dit antibioticum kan een wisselwerking hebben met andere geneesmiddelen. De arts weet welke medicijnen u beter niet kunt combineren. In de bijsluiter leest u meer over dit onderwerp.
Product Prijs *
Co-amoxiclav 250 mg 21 tabl. € 52,20 Bekijk product >
Co-amoxiclav 500 mg 21 tabl. € 54,50 Bekijk product >

 
* Incl. artsconsult