Doxycycline

doxycyclineDoxycycline is een antibioticum uit de groep tetracyclines. Tetracyclines verhinderen de aanmaak van een bepaald eiwit in de bacterie, waardoor deze sterft. Doxycycline wordt door artsen vaak voorgeschreven vanwege de breedspectrumwerking. Dit geneesmiddel helpt bij veel verschillende infecties, waaronder bijholteontsteking en andere luchtweginfecties, huidinfecties (acne), geslachtsziekten (zoals gonorroe en chlamydia) en maagdarmontstekingen.

Gebruik van Doxycycline

Dit geneesmiddel is verkrijgbaar in capsules en tabletten. Deze moeten in hun geheel worden ingenomen met voldoende vloeistof. Oplosbare tabletten moeten eerst uiteenvallen in een half glas water. Neem Doxycycline bij voorkeur in tijdens of net na de maaltijd. Dit voorkomt maagdarmklachten als misselijkheid en buikpijn. Doxycycline kan bij kinderen die in de groei zijn de botstructuur aantasten en het gebit verkleuren. Dit geneesmiddel is daarom niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar, en kan ook door kinderen onder de 12 jaar beter niet gebruikt worden.

Dosering:

De arts bepaalt hoe lang en hoe vaak u dit geneesmiddel moet innemen. Dit hangt vooral af van de aandoening waarvoor u Doxycycline gebruikt. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

  • Volwassenen en kinderen die zwaarder zijn dan 50 kilo: de eerste dag twee tabletten of capsules à 100 mg, daarna eenmaal daags 1 tablet of capsule à 100 mg.

Bij sommige aandoeningen en voor kinderen vanaf 8 jaar die minder wegen dan 50 kilo, zal de arts een andere dosering voorschrijven.

Let op:

  • Gebruik dit medicijn niet als u overgevoelig bent voor doxycycline, andere tetracycline-antibiotica of een van de gebruikte hulpstoffen.
  • Maak de voorgeschreven kuur helemaal af.
  • Doxycycline kan bijwerkingen veroorzaken, waaronder maagdarmklachten (diarree, misselijkheid, braken), overgevoeligheid van de huid voor uv-stralen en een verkleurde tong.
  • Dit geneesmiddel heeft een wisselwerking met andere medicijnen. De arts weet om welke medicijnen het gaat.
  • Gebruik Doxycycline niet als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
  • Gebruik dit geneesmiddel niet als de uiterste houdbaarheidsdatum is verstreken: Doxycycline kan na verloop van tijd giftig worden en schade aan de nieren veroorzaken.
Product Prijs *
Doxycycline 100mg 14 caps. € 43,50 Bekijk product >
Doxycycline 100mg 16 caps. € 47,00 Bekijk product >
Doxycycline 100mg 24 caps. € 55,00 Bekijk product >

 
* Incl. artsconsult