Flucloxacilline

flucloxacillineFlucloxacilline is een penicilline-antibioticum. De geneesmiddel roeit bacteriën uit door hun celwand kapot te maken. Met name bacteriën die op de huid voorkomen (bepaalde stafylokokken en streptokokken) zijn gevoelig voor Flucloxacilline. Artsen schrijven deze antibioticakuur daarom vooral voor bij huidinfecties, waaronder wondroos, steenpuisten, abces, krentenbaard en vormen van eczeem. Daarnaast wordt dit geneesmiddel ook gebruikt bij luchtweginfecties en hersenvliesontsteking.

Gebruik van Flucloxacilline

Dit geneesmiddel is verkrijgbaar als capsules. Voor kinderen is er ook een suspensie (drank). Slik de capsule in zijn geheel door met voldoende water. De drank kan worden toegediend met behulp van het doseerspuitje of de maatlepel. Neem Flucloxacilline in op een lege maag, dat wil zeggen 1 uur voor de maaltijd of 2 uur na de maaltijd.

Dosering

De lengte van de kuur hangt af van de soort infectie. Gemiddeld duurt een behandeling tussen de vijf en tien dagen. Over het algemeen wordt de volgende dosering aangehouden:

  • Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: driemaal daags (om de 8 uur) 1 capsule à 500 mg.
  • Kinderen van 6 tot 12 jaar: driemaal daags (om de 8 uur) 1 capsule à 250 mg.

Voor kinderen jonger dan 6 jaar zal de arts een suspensie (drank) voorschrijven.

Let op:

  • Gebruik dit medicijn niet als u overgevoelig bent voor Flucloxacilline of ander penicilline-antibiotica.
  • Onderbreek de kuur niet, en maak de kuur altijd helemaal af. Als u te vroeg stopt met het gebruik van Flucloxacilline kan de infectie terugkeren.
  • Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag, bij voorkeur precies elke acht uur. Op die manier krijgen de bacteriën geen kans om zich weer te vermeerderen.
  • Flucloxacilline veroorzaakt zelden bijwerkingen. Een enkele keer kan misselijkheid of huiduitslag voorkomen.
  • Dit medicijn kan zonder bezwaar gebruikt worden tijdens een zwangerschap of het geven van borstvoeding.
  • Flucloxacilline kan een wisselwerking hebben met andere medicatie. De arts weet om welke geneesmiddelen het gaat.
Product Prijs *
Flucloxacilline 500 mg 40 caps. € 48,20 Bekijk product >

 
* Incl. artsconsult