Gentamicine

gentamicineGentamicine bestaat uit oogdruppels die gebruikt worden bij oogontsteking. Een ontsteking van het oog betreft meestal het bindvlies. Dit geeft klachten als pijn in het oog, een rood oog en etterige afscheiding uit het oog. Gentamicine is een aminoglycoside-antibioticum dat de eiwithuishouding van de bacterie verstoort waardoor deze sterft en de infectie geneest. Artsen schrijven Gentamicine soms ook voor om een oorontsteking (middenoor of buitenste gehoorgang) te behandelen.

Gebruik van Gentamicine

Was voordat u de oogdruppels aanbrengt altijd eerst uw handen. Trek vervolgens het onderste ooglid iets naar onderen en druppel de vloeistof in het ‘gootje’. Sluit nu voorzichtig het oog en druk gedurende 1 minuut het traanbuisje (tussen de binnenste ooghoek en de neus) zachtjes dicht. Dit voorkomt dat de vloeistof via het traanbuisje naar de neusholte zakt. Was na gebruik weer uw handen.

Dosering

Tenzij de arts anders adviseert, is de gebruikelijke dosering als volgt:

  • Volwassenen en kinderen: vier- tot zesmaal daags 1 druppel in het ontstoken oog.

Een kuur met Gentamicine varieert van enkele dagen tot twee weken. Maak de kuur helemaal af.

Let op:

  • Gentamicine tast zachte contactlenzen aan. Draag geen zachte lenzen zolang u deze druppels gebruikt. Harde contactlenzen kunt u wel dragen, maar niet tijdens het druppelen. Doe de harde lens of lenzen uit voordat u de oogdruppel toedient en wacht daarna minimaal een half uur voordat u deze weer inzet.
  • Verwijder eerst eventuele korstjes en schilfers van het oog voordat u Gentamicine aanbrengt.
  • Laat de tuit van het flesje niet in aanraking komen met het oog, de wimpers of uw vingers. De oogdruppels kunnen hierdoor sneller bederven.
  • Gebruik dit geneesmiddel niet als u overgevoelig bent voor Gentamicine of andere antibiotica van het aminoglycoside type.
  • Bij gebruik van Gentamicine kunnen bijwerkingen optreden, zoals een branderig gevoel in het oog na het aanbrengen van de druppels. In de bijsluiter leest u meer over de eventuele bijwerkingen.
  • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding, dan kunt u dit geneesmiddel gebruiken in overleg met de arts.