Macrobid

macrobidMacrobid bevat nitrofurantoïne, een antibioticum dat in grote concentraties via de nieren wordt uitgescheiden. Dit geneesmiddel is daarom de eerste keus voor een behandeling van blaasontsteking en andere urineweginfecties. De klachten bij een blaasontsteking bestaan onder andere uit lage buikpijn, vaak moeten plassen, pijn bij het plassen en een troebele urine. Meestal wordt een urineweginfectie veroorzaakt door bacteriën uit de darmen die in de plasbuis terecht zijn gekomen. Macrobid doodt deze bacteriën waardoor de infectie geneest.

Gebruik van Macrobid

Macrobid is verkrijgbaar in capsules van 50 en 100 mg. Neem de capsule bij voorkeur in tijdens de maaltijd of samen met wat melk of yoghurt. Maak de kuur altijd helemaal af, ook als u al eerder geen klachten meer heeft. Verdeel de voorgeschreven doses zo goed mogelijk over de dag zodat het medicijn met gelijke tussenpozen de infectie bereikt. Een kuur met Macrobid duurt gemiddeld 5 tot 7 dagen.

Dosering

De arts bepaalt hoe lang en in welke sterkte u Macrobid moet gebruiken. De algemene richtlijnen voor dosering zijn als volgt:

  • Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: viermaal daags 50 tot 100 mg.

Macrobid capsules zijn niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Let op:

  • Gebruik Macrobid niet als u overgevoelig bent voor nitrofurantoïne of een van de gebruikte hulpstoffen.
  • Macrobid wordt over het algemeen probleemloos verdragen, maar geeft soms bijwerkingen, zoals hoofdpijn, duizeligheid en een afwijkende kleur van de urine.
  • Het is goed om veel te drinken als u een blaasontsteking heeft: de bacteriën worden dan sneller afgevoerd via de urine.
  • Zwanger vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven kunnen Macrobid gebruiken in overleg met de arts. Gebruik Macrobid echter niet vlak voor de bevalling: de baby kan hierdoor een bloedafwijking krijgen.
  • Voor jonge kinderen is er een suspensie (drank) met nitrofurantoïne verkrijgbaar. Vraag de arts om advies.
Product Prijs *
Macrobid 100mg 14 caps € 56,00 Bekijk product >

 
* Incl. artsconsult