Metronidazol

metronidazoleeeMetronidazol (werkzame stof: metronidazol) werkt tegen diverse bacteriën, amoeben en parasieten. Dit geneesmiddel verstoort de DNA-verbindingen in het organisme, waardoor de bacterie, amoebe of parasiet zich niet kan voortplanten. Artsen schrijven dit antibioticum vooral voor bij de geslachtsziekte trichomonas, bacteriële vaginose en maagdarmzweren. Ook bij ontstekingen in de mond (bijvoorbeeld tandvleesontsteking) is Metronidazol vaak een eerste keus qua behandeling.

Gebruik van Metronidazol

De tabletten Metronidazol zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes (250 mg en 500 mg). De arts weet welke sterkte u het beste kunt gebruiken. Slik de tablet zonder te kauwen door met wat water. Neem Metronidazol bij voorkeur in tijdens of net na de maaltijd: dit voorkomt het ontstaan van maagdarmklachten.

Dosering

De algemene richtlijnen voor de dosering van Metronidazol is als volgt:

Ter behandeling van trichomonas en bacteriële vaginose:

Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: tweemaal daags 500 mg.

Ter behandeling van algemene bacteriële infecties:

Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: driemaal daags 500 mg.

De arts bepaalt de lengte van de antibioticakuur. Bij andere aandoeningen en voor jongere kinderen kan een afwijkende dosering gelden. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Let op:

  • Gebruik dit antibioticum niet als u overgevoelig bent voor metronidazol, als u lijdt aan een neurologische aandoening of als u een afwijkend bloedbeeld heeft.
  • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding, gebruik dit medicijn dan uitsluitend op advies van de arts.
  • Maak de antibioticakuur helemaal af.
  • Drink GEEN alcohol als u dit medicijn inneemt en wacht na het einde van de kuur minimaal 48 uur voordat u weer alcohol drinkt. Alcohol kan in combinatie met Metronidazol ernstige bijwerkingen geven.
  • Bij het gebruik van Metronidazol kunnen bijwerkingen als maagdarmklachten (diarree, misselijkheid) en een metaalsmaak in de mond optreden. Kijk voor een volledig overzicht van de bijwerkingen in de bijsluiter.
  • Gebruikt u andere medicijnen, zoals antistollingsmiddelen? Meld dit aan de arts. Sommige geneesmiddelen hebben een wisselwerking met Metronidazol.
Product Prijs *
Metronidazol tablet 200mg 21 tabl. € 56,50 Bekijk product >
Metronidazol tablet 400 mg 14 tabl. € 50,70 Bekijk product >
Metronidazol tablet 500 mg 21 tabl. € 110,50 Bekijk product >

 
* Incl. artsconsult