Nitrofurantoïne

nitrofurantoineHet antibioticum Nitrofurantoïne beïnvloedt de energiehuishouding van de bacterie, waardoor deze niet verder kan leven. Dit geneesmiddel wordt in grote concentraties uitgescheiden via de urine en bereikt op die manier de nieren, urineleiders, blaas en urinebuis. Artsen schrijven dit antibioticum daarom voornamelijk voor bij blaasontsteking en andere urineweginfecties.

Gebruik van Nitrofurantoïne

De tabletten of capsules Nitrofurantoïne moeten in hun geheel worden ingenomen. Doe dit bij voorkeur tijdens de maaltijd of samen met wat melk of yoghurt. Het medicijn wordt dan beter verdragen. Het is belangrijk om veel te drinken bij een blaasontsteking. Hierdoor worden de bacteriën sneller weggespoeld. Maak de kuur altijd helemaal af, ook als de symptomen van de blaasontsteking (o.a. pijn bij het plassen, buikpijn, vaak kleine beetjes plassen) al helemaal verdwenen zijn.

Dosering

Nitrofurantoïne is verkrijgbaar in tabletten en capsules van 50 mg en 100 mg. De arts bepaalt hoe lang en in welke sterkte u dit geneesmiddel moet gebruiken. De algemene richtlijnen voor dosering zijn als volgt:

  • Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: viermaal daags 50 mg.

Een kuur duurt gemiddeld vijf tot zeven dagen, tenzij de arts anders adviseert. Voor kinderen jonger dan 12 jaar, of bij gebruik om blaasontsteking te voorkomen (profylaxe) zal de arts een andere dosering voorschrijven.

Let op:

  • Gebruik deze antibioticakuur niet als u overgevoelig bent voor nitrofurantoïne of een van de gebruikte hulpstoffen.
  • Nitrofurantoïne kan bijwerkingen geven, waaronder hoofdpijn, duizeligheid en een afwijkende kleur van de urine.
  • U kunt dit geneesmiddel in overleg met de arts gebruiken gedurende de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Gebruik Nitrofurantoïne niet vlak voor de bevalling, aangezien de baby hierdoor een ernstige bloedafwijking kan krijgen.
  • Lees voor gebruik de bijsluiter voor meer informatie over het gebruik, de bijwerkingen en de wisselwerkingen van dit geneesmiddel.
Product Prijs *
Nitrofurantoine 50mg 28 tabl. € 57,90 Bekijk product >
Nitrofurantoine 50mg 28 tabl. € 59,20 Bekijk product >
Nitrofurantoine 100mg 100 tabl. € 66,20 Bekijk product >

 
* Incl. artsconsult