Trimethoprim

trimethoprimeTrimethoprim is een antibioticum dat vooral effect heeft op bacteriële infecties in de urinewegen en bovenste luchtwegen (bijholteontsteking, middenoorontsteking, keelontsteking). Artsen schrijven het soms ook voor bij steeds terugkerende urineweginfecties om blaasontsteking te voorkomen. Trimethoprim blokkeert een bepaald enzym in de stofwisseling van de bacterie, waardoor deze geen eiwitten meer kan aanmaken en uiteindelijk sterft.

Gebruik van Trimethoprim

Deze antibioticakuur is verkrijgbaar in diverse sterktes. De tabletten moeten worden ingenomen met wat water, bij voorkeur tijdens de maaltijd. Bij een blaasontsteking kunt u de tablet het beste vlak voor het slapengaan innemen. Het medicijn kan dan via de urine de hele nacht inwerken op de blaas. Schrijft de arts meerdere doses per etmaal voor, verspreid deze dan zo goed mogelijk over de dag.

Dosering

De arts bepaalt welke sterkte u moet gebruiken en hoe lang de kuur duurt. Over het algemeen geldt voor de meeste infecties het volgende doseringsadvies:

  • Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: eenmaal daags 1 tablet à 200 mg, gedurende 7 dagen.

Bij sommige infecties en voor jongere kinderen kan de arts een andere dosering voorschrijven. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Let op:

  • Gebruik deze antibioticakuur niet als u overgevoelig bent voor trimethoprim, als uw bloedbeeld afwijkend is of als u lijdt aan een ernstig verstoorde nier- of leverfunctie.
  • Maak de antibioticakuur altijd helemaal af, zonder onderbrekingen.
  • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding, overleg dan met de arts over het gebruik van dit geneesmiddel.
  • Trimethoprim kan een wisselwerking hebben met andere medicijnen. De arts weet om welke medicijnen het gaat.
  • Bij het gebruik van deze antibioticakuur kunt u soms last krijgen van bijwerkingen, waaronder maagdarmklachten, hoofdpijn en huiduitslag.
Product Prijs *
Trimethoprim 100 mg 28 tabl. € 75,00 Bekijk product >
Trimethoprim 200 mg 6 tabl. € 57,70 Bekijk product >
Trimethoprim 200 mg 14 tabl. € 71,70 Bekijk product >

 
* Incl. artsconsult